Copernicia Cerifera Cera (Wosk Carnauba)

Sk艂adnik

Copernicia Cerifera Cera (Wosk Carnauba)

Copernicia cerifera

Korzy艣ci

Natural

Wosk carnauba ma twardsz膮 konsystencj臋 ni偶 olej i mas艂o, znacznie wy偶sz膮 temperatur臋 topnienia i nie je艂czeje. S膮 to bardzo cenne w艂a艣ciwo艣ci, dzi臋ki kt贸rym mo偶na tworzy膰 nagie i samokonserwuj膮ce si臋 produkty. Wosk chroni r贸wnie偶 sk贸r臋 i nadaje w艂osom po艂ysk.

Palma Carnauba (Copernicia cerifera) pochodzi z Brazylii. Jej li艣cie wydzielaj膮 woskowy materia艂, kt贸ry chroni je przed gor膮cymi promieniami s艂o艅ca. Po 艣ci臋ciu i pozostawieniu do wyschni臋cia na kilka dni woskowa pow艂oka zamienia si臋 w py艂, kt贸ry jest nast臋pnie usuwany przez m艂贸cenie i zbierany. Py艂 (czyli surowy wosk) trafia nast臋pnie do zak艂adu przetw贸rczego, gdzie jest filtrowany i oczyszczany w celu wykorzystania w kosmetykach.聽

Firma Lush kupuje ten materia艂 od brazylijskiego dostawcy dzia艂aj膮cego od 1922 roku. Firma ta jest ekspertem w swojej dziedzinie, nieustannie pracuj膮c nad popraw膮 zr贸wnowa偶onego rozwoju na wszystkich etapach produkcji. Nale偶膮 do Union for Ethical BioTrade (UEBT), organizacji non-profit, kt贸ra promuje "pozyskiwanie surowc贸w z szacunkiem dla 艣wiata, w kt贸rym wszyscy ludzie i r贸偶norodno艣膰 biologiczna dobrze funkcjonuj膮".

Strona g艂贸wna - Copernicia Cerifera Cera (Wosk Carnauba)