Obecna rekrutacja LUSH - Księgowy/a 💼 |  Zamów prezenty do 1 grudnia, by dotarły przed Mikołajkami! 🎁

Przejdź do treści

Składnik

Glycerin (Gliceryna)

Korzyści

Natural

Odkryj prawo przyciągania dzięki glicerynie, humektantowi i nośnikowi, który zatrzymuje w skórze wilgoć i skuteczne składniki, takie jak olejki eteryczne.

Skąd ją bierzemy?

Lush pozyskuje wolną od GMO i oleju palmowego glicerynę z Europy. Jest wytwarzana z olejów roślinnych i w przeciwieństwie do 90% produkcji europejskiej nie jest produktem ubocznym biodiesla.

W siedmiu zakładach produkcyjnych na całym świecie informacje te mogą się różnić w zależności od tego, gdzie zostały wyprodukowane Twoje produkty Lush.

Jak to jest zrobione?

Gdy do tłuszczów zwierzęcych lub olejów roślinnych (takich jak oliwa lub olej kokosowy) dodaje się żrący lub wysoce alkaliczny materiał, taki jak wodorotlenek sodu, tworzy się gliceryna wraz z częścią tłuszczową, którą w rzeczywistości jest mydło. Gliceryna Lush pochodzi z olejów roślinnych, więc jest całkowicie przyjazna weganom.

Jakie są zalety gliceryny?

  • Działa jako humektant
  • Nawilża skórę
  • Przenosi inne składniki w głąb skóry
  • Nadaje słodki smak produktom do higieny jamy ustnej
  • Zmniejsza zapotrzebowanie na syntetyczne konserwanty
  • Może dawać uczucie ciepła na skórze 

Jakie są zalety humektantów?

Nasza skóra naturalnie zawiera wodę, którą łatwo tracimy pod wpływem ciepła, klimatyzacji, wieku, alkoholu i wielu innych czynników. Kiedy jest odwodniona, wygląda na spragnioną i matową. Picie większej ilości wody może być dobrym rozwiązaniem, ale często nie wystarcza. Tutaj humektanty okazują się doskonałym sprzymierzeńcem. To szereg składników, które przyciągają wilgoć z otoczenia, zatrzymują ją na skórze i wciągają w głębsze warstwy. Dobrze nawilżona skóra wydaje się świeża, pełna i jędrniejsza.

Intensywnie reklamowany humektant, kwas hialuronowy, wydaje się być dziś wszędzie w produktach kosmetycznych. Jednak w Lush uważamy, że gliceryna jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ ma niższą masę cząsteczkową i dlatego skuteczniej penetruje skórę.

Wreszcie, absorbując wodę do swojej struktury, humektanty tworzą nieprzyjazne środowisko dla drobnoustrojów, zmniejszając ryzyko psucia się produktu i potrzebę stosowania syntetycznych konserwantów. Dzięki swojej raczej płynnej konsystencji i właściwościom rozpuszczalnikowym, gliceryna może również zastąpić wodę w recepturach kosmetyków, a tym samym pomóc w ich jeszcze większej konserwacji.

Unikatowe historie:

Nazwa gliceryny pochodzi od glykys, starożytnego greckiego słowa oznaczającego „słodki”. Jest dobrym słodzikiem i w przeciwieństwie do cukru nie jest wykorzystywany jako źródło pożywienia przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej, co oznacza, że nie przyczynia się do próchnicy zębów ani uszkodzenia płytki nazębnej.

Strona główna - Glycerin (Gliceryna)

Copyright © 1995–2022 Lush Retail Ltd.