NOWOŚĆ - nieograniczona wysyłka na terenie Polski przez cały rok z Karnetem Dostaw Lush! 📦 Obecna rekrutacja - PR Coordinator LUSH Polska! 💼

Przejdź do treści
Lanolin

Składnik

Lanolin

Korzyści

Natural

Nawilżająca, chroniąca i pielęgnująca, lanolina dba o skórę i włosy w wyjątkowy sposób. Jest to składnik wegetariański, pozyskiwany z runa owczego.

Skąd pochodzi nasza lanolina?

Firma Lush UK nawiązała współpracę z belgijskim dostawcą lanoliny ze względu na doświadczenie, transparentność procesu dostaw, wysokie standardy, dbanie o dobro zwierząt. Rafinują oni surowy wosk z dwóch zakładów oczyszczania wełny w Nowej Zelandii.

Przy siedmiu fabrykach Lush na całym świecie, informacje te mogą różnić się w zależności od tego, gdzie zostały wyprodukowane Twoje produkty Lush.

Troska o dobro zwierząt

Nowozelandzkie zakłady, które zbierają lanolinę dla naszego belgijskiego dostawcy, mają pełną identyfikację wełny i współpracują z rolnikami, którzy przestrzegają The Animal Welfare Act (1999). Owce pasą się na otwartych pastwiskach i mają dostęp do schronienia, wody i miejsc odpoczynku. Są hodowane dla wełny aż do śmierci i nie są zabijane dla mięsa. Dodatkowo zakup z Nowej Zelandii gwarantuje, że hodowla jest wolna od  mulesing.

Jakie korzyści daje Ci stosowanie lanoliny?

  • Działa jako nawilżający emolient, który zmiękcza i łagodzi skórę i włosy.
  • Ma silne właściwości ochronne, chociaż pozwala skórze oddychać i łatwo się wchłania. 
  • Imponujące właściwości odżywcze, nie tylko dlatego, że lekko otula włosy, ale także dlatego, że ma działanie antystatyczne.
  • Emulguje formułę produktu, co oznacza, że pomaga wiązać ze sobą składniki na bazie oleju i wody.

Ciekawostki

Lanolina to woskowa substancja, która od starożytności była wykorzystywana do celów medycznych i kosmetycznych. Jest wydzielana przez gruczoły łojowe owiec, aby pokryć każdy włos tworzący ich puszyste runo i stworzyć ochronną i wodoodporną barierę przed trudnymi warunkami atmosferycznymi.

Po strzyżeniu runo prane jest w wodzie lub rozpuszczalniku (rozpuszczalnik jest znacznie skuteczniejszy), aby wełna nadawała się do wykorzystania w tekstyliach. Tłuszcz uzyskany w wyniku tego czyszczenia składa się z lanoliny, ale także z pozostałości powstałych na skutek styczności ze środowiskiem zewnętrznym. Po poddaniu pasty dalszej rafinacji otrzymuje się lanolinę surową, miękki wosk o żółtym zabarwieniu, składający się z estrów, kwasów tłuszczowych i alkoholi.

Strona główna - Lanolin

Copyright © 1995–2023 Lush Retail Ltd.