Do każdego zamówienia dołączamy próbkę o pojemności 10ml - w tym tygodniu jest to krem do mycia ciała Yummy Custard! Darmowa dostawa od 227 zł 🚚 | Więcej informacji

Przejdź do treści
Piper Nigrum Fruit Oil (Olej z Czarnego Pieprzu)

Składnik

Piper Nigrum Fruit Oil (Olej z Czarnego Pieprzu)

Piper nigrum

Korzyści

Natural

Olejek z czarnego pieprzu jest niesamowity - w perfumach jego ostry zapach emanuje ciepłem. Olejek z czarnego pieprzu jest niesamowity - w kosmetykach do pielęgnacji skóry i olejkach do masażu przynosi ulgę obolałym stawom i mięśniom. Olejek z czarnego pieprzu jest niezwykły - w pielęgnacji włosów stymuluje krążenie krwi, a tym samym zdrowy wzrost włosów. Tak jest, olejek z czarnego pieprzu jest cudowny!

Piper nigrum to winorośl pochodząca z południowych Indii. Wyrastają z niego zwisające grona małych, podobnych do jagód owoców o zielonym kolorze. Po osiągnięciu dojrzałości owoce te są suszone, co powoduje ich czernienie i wzmacnia ostry, pieprzowy zapach.

Eufemizmem jest stwierdzenie, że handel przyprawami zmienił bieg historii, a czarny pieprz jest prawdopodobnie najlepszym tego przykładem. Mimo znacznych odległości był on znany w Europie już w starożytności i średniowieczu i stanowił najbardziej poszukiwaną przyprawę do mdłych dań zamożnych ludzi. Była tak rzadka i droga, że mogła być używana jako waluta. Nie mówiąc już o tym, że Krzysztof Kolumb odkrył kontynent Amerykański, szukając krótszej drogi do Indii... gdzie był czarny pieprz.

Olejek uzyskuje się z suszonych ziaren pieprzu w procesie destylacji z parą wodną. Firma Lush kupuje go od różnych dostawców, w zależności od dostępności, ale surowa przyprawa jest zawsze uprawiana na południu Indii.

Strona główna - Piper Nigrum Fruit Oil (Olej z Czarnego Pieprzu)

Copyright © 1995–2022 Lush Retail Ltd.