Przejdź do treści

Składnik

Calcium Lactate (Mleczan Wapnia)

Korzyści

Syntetyczny

Mleczan wapnia najczęściej stosowany jest w żywności jako substancja wzmacniająca i zagęszczająca, a w naszych produktach pełni bardzo podobną funkcję.

Dzięki niemu formuły mają odpowiednią konsystencję, a cząsteczki – takie jak drobinki brokatu czy złuszczające składniki – równomiernie rozprowadzają się w produkcie, zamiast opadać na dno. Dzięki temu kosmetyk nie tylko pięknie wygląda, ale też działa tak samo skutecznie przy każdym użyciu.

Choć stosujemy go głównie ze względu na jego właściwości funkcjonalne, uważa się, że mleczan wapnia może mieć również delikatny wpływ pielęgnacyjny.

Jakie korzyści dla skóry przynosi mleczan wapnia?
  • Delikatnie złuszcza, wygładzając i rozświetlając cerę
  • Wspiera nawilżenie skóry dzięki właściwościom wiążącym wodę
Czym jest mleczan wapnia?

Mleczan wapnia to sól wapniowa kwasu mlekowego, który należy do grupy kwasów AHA. Choć naturalnie występuje np. w serach, w Lush korzystamy wyłącznie z jego syntetycznej wersji, dzięki czemu jest w pełni wegański.

Strona główna - Calcium Lactate (Mleczan Wapnia)