Fri frakt över 600 kr | Hemleverans Läs mer

Hoppa till innehåll
Rättvisemärkt sheasmör

Ingrediens

Rättvisemärkt sheasmör

Butyrospermum parkii

Egenskaper

Natural

Sheasmör mjukgör och vårdar håret och huden samtidigt som det ger en silkeslen känsla åt produkter tack vare dess emulgerande egenskaper. Det har en vispad textur som magiskt smälter vid kroppstemperatur. 

Sheasmör är ett elfenbensfärgat fett som utvinns från trädet Vitellaria Paradoxas eller Butyrospermum parkiis nötter. Trädet har sitt ursprung i Afrika, mer specifikt i Sahel-regionen. För att utvinna smöret torkas och krossas nötterna innan de rostas och pressas till en vätska. Den vispas därefter och knådas i stora fat tills fett bildas på ytan. 

Sheasmör påminner på många sätt om kakaosmör och har ofta använts som substitut inom chokladindustrin. Båda smör innehåller oljesyra, en enkelomättad fettsyra som är väldigt kompatibel med kroppens naturliga sebum vilket gör det enklare för smöret att sjunka in i huden. 

De innehåller även stearinsyra, en mjukgörande fettsyra som fungerar som emulgeringsmedel. Det innebär att smöret hjälper till att binda ihop olja och vatten, så att produkter inte skär sig. I kombination med smörets solida natur, skapar de emulgerande egenskaperna en tät emulsion som inte lämnar något utrymme för mikroorganismer att röra sig eller växa i, vilket resulterar i produkter som håller sig färska längre. 

Lush köper in sheasmör från två leverantörer som arbetar direkt med kvinnliga producenter i Ghana: en är ekologisk och den andra Fair Trade-certifierad. Båda sorter raffineras för att neutralisera färgen och aromen, en vanligt förekommande process för smör som ska användas i kosmetikaprodukter. Kunskapen och expertisen som krävs för att utvinna sheasmör på ett korrekt sätt förs vidare från kvinna till kvinna genom generationerna. Nu för tiden ger den en stabil inkomst åt många kvinnogrupper och -kooperativ i Sahel.

Hemsida - Rättvisemärkt sheasmör

Copyright © 1995–2022 Lush Retail Ltd.